Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 11.01.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Georgeta Petrovici
Titlul articolului: Parintii copilului vandut în rate, arestaţi pentru trafic de minori
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/copil-roman-vandut-in-rate-unor-francezi-917865.html


Surse judiciare ne-au declarat că familia „adoptivă” a plătit în rate suma de 5.100 de euro. Ultima tranşă, de 600 de euro, a fost virată ieri, prin Western Union, la Jibou, localitatea de domiciliu a acestora, moment în care procurorii DIICOT Timişoara au organizat flagrantul şi i-au reţinut pe cei doi părinţi, în vârstă de 30 şi 29 de ani.

Aceleaşi surse spun că Moldovanu Nelu şi Rodica Lăcătuş mai au doi copii, unul de trei ani şi altul de opt ani.

Azi dimineaţă, cei doi soţi au fost duşi la DIICOT pentru audieri, iar în jurul orei 14.00 au fost prezentaţi judecătorilor de la Tribunalul Timiş, care au decis cercetarea în stare de libertate. Imediat, procurorii au făcut recurs, iar Curtea de Apel Timişoara a decis arestarea lor.

Pe de altă parte, autorităţile române au început demersurile pentru repatrierea copilului vândut, iar "cumpărătorii" francezi vor fi şi ei traşi la răspundere.

"Ţară de origine pentru traficul de copii"

Într-un articol publicat de paginia web www.diplomatie.gouv.fr se arată că micuţii "pot fi cumpăraţi pentru câţiva dolari de la părinţii lor şi revânduţi cu sume între 10.000 şi 30.000 de dolari, sau mai mult, preţul depinzând de vârstă, sex, de culoarea pielii copilului şi gradul de sănătate".

 

Iar un raport al UE, publicat în vara lui 2009, nominalizează România drept "ţară de origine pentru traficul de copii".

De altfel, acesta nu este primul caz când numele unui copil de etnie romă din Timişoara este într-un scandal de acest gen. În luna octombrie 2009, o fetiţă nou-născută a fost răpită de un medic, din Secţia de Distrofici a Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, iar autorităţile au găsit-o, în iulie 2010, în Elveţia, unde se afla în plasament la o familie.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.